Zoeken
  • Kim

De Pietenfabriek


Ik vind Sinterklaas altijd een van de leukste feesten in de klas. Op veel scholen worden er weer veel nieuwe Sinterklaasliedjes aangeleerd.

Dit is een van de hits geschreven door Thijs: De Pietenfabriek. Het refrein leer ik aan middels pictogrammen: Pictogrammen passend bij de tekst hangen in willekeurige volgorde op het bord. Samen met de kinderen hang je de pictogrammen in de juiste volgorde. Dit kan alleen als de kinderen goed naar de tekst van het lied luisteren. Op deze manier hebben ze het lied ook al vaak gehoord waardoor ze het later makkelijker meezingen.

Dus ben je ouder dan vier en houd je van plezier, kun je klimmen in een schoorsteen,

Hinkelen op een been? Houd je van muziek?

Of ken je acrobatiek? Meld je aan voor de pietenfabriek.

Verwerkingsopdrachten als de kinderen het lied al kunnen zingen:

1. Bodypercussie: We gaan op de maat van de muziek stampen en klappen. Bij het couplet stamp je alleen op de eerste tel van de maat. Bij het refrein klap je op elke tel in je handen. Dit is de voorbereiding op het speelstuk.

2. Boomwhackers/handbellen: Als het klappen en stampen goed gaat kun je doorgaan met instrumenten. Ik gebruik hiervoor handbellen of boomwhackers. Ik start altijd met alleen het coupletje aangezien die goed te onthouden is (ook voor kleuters). Dan zingen en spelen we die tegelijkertijd (ongeveer 4 kinderen krijgen een instrument, de rest van de klas zingt dan het lied). Vervolgens oefenen we het refrein. Deze is ietsje lastiger maar als je het een paar keer oefent kunnen kinderen het prima onthouden. Ik streef er altijd naar dat alles uit het hoofd gaat. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om onderstaande partituur op het bord te plaatsen, dan kunnen (zeker de groepen 4/5) het meelezen.

#Sinterklaas #Zingen #Boomwhackers #Onderbouwpo

1.697 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven