Zoeken
  • Kim Jansen

Componeren op de basisschool


Heerlijk vind ik het als kinderen zelf aan de slag kunnen en hun muzikaliteit helemaal zelfstandig kunnen gebruiken. Wel vind ik het altijd lastig op de basisschool want de opdrachten moeten afgebakend zijn zodat kinderen alles kunnen laten zien en niet beperkt worden door de grootsheid van een opdracht.

De volgende opdracht vind ik perfect voor de basisschool. Er zijn zoveel mogelijkheden zodat de opdracht voor de groepen 3 tot en met 8 geschikt kan zijn.

Elk kind of elk groepje krijgt een leeg werkblad waar zijn/haar eigen compositie op komt te staan.

Iedereen verzint 4 tekentjes en elk tekentje komt overeen met een geluid. Deze worden onder bij de kleine vakjes ingevuld (legenda).

Ik geef altijd als tip dat de omschrijving van het geluid door iedereen begrepen moet worden, zo duidelijk mogelijk dus (bijv. stamp, shh, hoge beep, bom, etc.)

Vervolgens gaan ze de compositie maken. Per vak mogen ze 4 figuren tekenen die overeenkomen met de tekentjes uit de legenda (4 tellen per maat). Per maat (vak) oefenen ze het een keertje, lukt het wel om het uit te voeren? Als dit goed gaat kunnen ze door naar het tweede vak totdat de hele compositie af is.

Deze opdracht is geschikt voor de groepen 3 tot en met 8. Het is dan van belang om het steeds een stapje moeilijker te maken.

Bij groep 3 laat ik ze elke keer 4 dezelfde symbolen invullen. Het geluid verandert dan dus per maat. Bij groep 8 mogen ze van mij elke tel iets anders doen en mogen ze er ook voor kiezen om 6 of 8 geluiden te kiezen en in de legenda te zetten.

De compositie links van de tekst heb ik voor een AMV groep gemaakt voor instrumentoriëntatie rondom het drumstel.

Een kind op de bas drum, 1 kind op de bekkens, 1 kind op de toms en 1 kind op de chimes. Ook dat was super leuk!

#Componeren #Onderbouwpo #Bovenbouwpo

279 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven