Zoeken
  • Kim Jansen

Popliedjes op boomwhackers


​Boomwhackers vind ik een van de leukste instrumenten om mee te werken op de basisschool. Ze zijn niet zo duur, er kan weinig aan kapot en door de verschillende kleuren zijn ze in elke groep in te zetten middels grafische partituren.

Bij deze een opdracht die bij mij erg geslaagd was in de bovenbouw (groep 6, 7 en 8).

Onderaan dit lesidee staan de twee nummers die ik deze les gebruikt heb: Cheerleader - OMI en Stay with me - Sam Smith.

  • Je verdeelt de klas in groepjes (voor 'Cheerleader' in groepjes van 7 kinderen, voor 'Stay with me' in groepjes van 6 kinderen).

  • Elk groepje krijgt een aantal boomwhackers/pakt een aantal boomwhackers bijpassend bij het lied (Cheerleader: c-d-e-f-g-a-c! & Stay with me: c-d-e-g-a-b). Tip: Met een C! bedoel ik de kleine rode boomwhacker, de hoge C.

  • In hun groepje gaan ze aan de slag met het instuderen van het lied. Aan het einde van de les, of aan het einde van 2 lessen moeten ze het lied voor de klas laten horen.

Variaties:

  • De klas mag niet weten om welk lied het gaat (hiervoor heb je wel ruimtes nodig waar de kinderen dan kunnen oefenen) en bij de presentaties moeten ze het proberen te raden. Is het raden gelukt: zing het refrein van het lied eenmaal met de hele klas samen.

  • Maak er een hele performance van met je groepje. Hierbij kunnen ze het lied ook zingen (de tekst staat er immers bij), zingen wisselen ze af met spelen of ze doen het juist tegelijk. Met bewegingen of boomwhackers tegen elkaar aan slaan kun je ook een toffe performance krijgen.

Bovenstaande versie van Stay with me is niet heel ingewikkeld dus ook goed te doen voor groep 6.

Cheerleader bevat iets meer verschillende noten, snel afgewisseld, in een lastiger ritme en is daarom voor sommige kinderen uit groep 6/7/8 nog iets te moeilijk. Laat hierbij juist de kinderen die al veel kunnen met muziek uitblinken!

#Boomwhackers #Bovenbouwpo

6.603 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven