Zoeken
  • Kim Jansen

Fruitritmes


Groep 1/2 van een basisschool in Utrecht: ik klap een ritme voor zonder dat ik erbij praat, de kinderen klappen het ritme na en noemen de bijbehorende fruitsoorten erbij. Eigenlijk zijn de kinderen gewoon al bezig met een ritmisch dictee. Dat hebben ze natuurlijk niet in de gaten maar het is wel heel tof.

De fruitkaarten:

Elk kaartje staat gelijk aan 1 tel in de muziek maar elke fruitsoort op het kaartje heeft een ander aantal lettergrepen. Elke fruitsoort komt overeen met een ritmisch figuur.

Bijvoorbeeld:

Lesideeën:

Onderstaande lesideeën zijn geschikt voor alle groepen van de basisschool en voor de onderbouw van de middelbare school. Natuurlijk pas je het aan op het niveau van de klas. Dit kun je doen door verschillende kaarten te gebruiken (bij kleuters start je met alleen de appel en peer, op de middelbare school zet je alle verschillende ritmische figuren in), te werken met meer maten (bijvoorbeeld 8 tellen ritmisch dictee i.p.v. 4), etc.

Echoklappen:

Hier kun je al mee starten vanaf de kleutergroepen.

Stap 1: je klapt een ritme voor, de kinderen klappen het na.

Stap 2: je klapt een ritme voor en zegt de fruitsoorten tijdens het klappen erbij, de kinderen doen dit na.

Stap 3: plak 2 kaartjes op het bord (alleen peer en appel) en klap een ritme voor, de kinderen klappen het ritme na en je vraagt een kind om de kaartjes op goede volgorde te leggen voor het bord, daarna klap je het nog een keer.

Stap 4: plak 2 kaartjes op het bord (alleen peer en appel) en klap een ritme voor, de kinderen klappen het ritme na en benoemen gelijktijdig de fruitsoorten.

Stap 5: plak elke keer een paar kaartjes meer op het bord. De kaartjes op het bord zijn alleen bedoeld als herinnering voor de onderbouw, dan weten ze welke fruitsoorten ze kunnen benoemen.

Welk ritme hoor je?

Plak een aantal ritmes van vier tellen op het bord (4 kaartjes achter elkaar). Een van de ritmes klap jij voor. Welk ritme horen de kinderen?

Je kunt dit een kind laten beantwoorden of je spreekt af dat de kinderen een vinger in de lucht steken waarbij 1 vinger ritme 1 is, 2 vingers ritme 2, etc.

Als dit super goed gaat kun je ook een kind een ritme voor laten klappen, de klas moet dan raden om welk ritme het gaat.

Ritmisch dictee

Elk groepje in de klas krijgt een aantal kaarten. De leerkracht klapt een ritme voor, de kinderen leggen het ritme uit met de kaarten. Je kan hier natuurlijk ook een spelvorm van maken.

Componeren

Elk groepje krijgt (een deel van) een kaartspel. De kinderen leggen een ritme neer waarbij ze moeten eindigen met een peer. Met hun eigen compositie maken de kinderen een ritmische performance.

Dit kan natuurlijk op instrumenten. Het kan ook met bodypercussie of met materialen die ze kunnen vinden. In mijn klas hebben kinderen de performance wel eens gedaan in de fietsenstalling (met de bel, de bagagedrager en drumstokjes op het frame), met kranten, met takjes en blaadjes onder een grote boom, etc. De kinderen kunnen hartstikke leuke dingen verzinnen.

Natuurlijk zijn er nog heel veel meer lesideeën te verzinnen met deze ritmische figuren! Ik zal deze blog dan ook regelmatig aanvullen.

Bestellen:

Ik krijg inmiddels regelmatig de vraag: hoe kom je aan die kaarten?

Wij hebben ze zelf gemaakt en laten ze drukken als een kaartspel.

Je kunt de kaarten bestellen via deze site (bij contact kun je een berichtje sturen).

Een kaartspel (met 54 kaarten) kost € 15,00. Dit is exclusief verzendkosten.

Er zijn 2 verschillende kaartendecks:

Kaartendeck met tekening van het fruit en een kleine tekening van het ritmische figuur. Dit kaartspel kan geschikt zijn voor de kleuters maar is ook nog prettig in te zetten in de hogere groepen van de basisschool en de onderbouw van de middelbare school als er met het werken met ritme gestart wordt.

Kaartendeck waarbij het ritmische figuur groot is afgebeeld en het plaatje er klein bij staat. Deze deck is vooral geschikt voor de bovenbouw van de basisschool en voor de onderbouw van de middelbare school.

#Componeren #Grafischepartituur #Onderbouwpo #Bovenbouwpo #VO

4.231 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven