Zoeken
  • Kim Jansen

Carmen


Het was weer tijd voor een nieuwe grafische partituur.

In het lesidee van Star Wars staat precies uitgelegd hoe zo'n grafische partituur werkt.

De Ouverture van Carmen van Bizet leek mij ontzettend geschikt. De partituur is vooral geschikt voor groep 5/6. Als je een goede groep 3/4 hebt kan het natuurlijk ook!

Het verhaal van de opera:

'Sevilla, in 1820. De sergeant Don José raakt onder de bekoring van de zigeunerin Carmen en helpt haar aan de gevangenis te ontkomen, wat hemzelf arrestatie en degradatie oplevert. Carmen weet hem over te halen zich bij een smokkelaarsbende aan te sluiten, maar de goede houding wordt spoedig verstoord als zij gecharmeerd raakt van de stierenvechter Escamillo. Een conflict blijft uit doordat het boerenmeisje Micaëla op het beslissende moment tussenbeide komt en Don José smeekt zijn stervende moeder te bezoeken. Als deze, verteerd door jaloezie, bij zijn terugkeer ervaart dat Carmen in de persoon van Escamillo een nieuwe minnaar heet gevonden, doodt hij haar.' (musico.nl)

Onderstaande grafische partituur gaat over de eerste 1 minuut en 1 seconde van de Ouverture.

Als je nog door wilt gaan op de Opera Carmen is het denk ik heel nuttig om hier een luisteractiviteit aan te koppelen!

De luisteropdracht zou gaan om Carmen van Stromae in combinatie met de Habanera uit de opera Carmen. Stromae gebruikt de opera als inspiratiebron voor dit nummer en de Habanera is er ook duidelijk in te herkennen!

Ik ga deze week even nadenken over een goede verwerking hiervan!

#Grafischepartituur #Bovenbouwpo

759 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven