Zoeken
  • Kim Jansen

De storm en de dino's


Tijdens muzieklessen met de kleuters speel ik ook altijd veel op instrumenten.

Een van de activiteiten die ik het meest gelezen heb is: 'De Storm'.

Een super leuke opdracht en voor mij een inspiratie voor allerlei andere opdrachten.

Ik zal even beginnen met een uitleg van 'De Storm' voor mensen die dit nog niet kennen!

Daarna nog even een andere opdracht!

De Storm:

1. Hang onderstaande kaartjes op het bord in een willekeurige volgorde.

2. Welk instrument past bij welk kaartje? De kinderen gaan dit zelf bepalen. Welk instrument past er goed bij bijvoorbeeld het kaartje van de regen of de wind. Vraag de kinderen ook om uit te leggen waarom ze kiezen voor een bepaald instrument en hoe ze erop moeten spelen om het juiste geluid te krijgen. Alle manieren die ze verzinnen om het instrument te bespelen zijn goed!

3. Elk kind in de klas krijgt een instrument passend bij de kaartjes.

4. Wijs een kaartje aan en alleen de kinderen die bij dit kaartje horen spelen dan. Hier kun je een dirigentenspelletje van maken. Een van de kinderen kan ook 'dirigeren'. Zodra jij stopt met aanwijzen moeten alle kinderen ook meteen stoppen!

5. Zet de kaartjes met kinderen in een bepaalde volgorde (bijv. eerst wind, dan zachte regen, dan hardere regen, de bliksem, de regenboog en de zon) en ga zo het zelfgemaakte stuk spelen.

6. Kunnen de kinderen meer aan? Zorg dat je alle kaartjes meerdere keren uitprint. Op die manier kun je ook twee kaartjes onder elkaar hangen. Zo klinkt bijvoorbeeld de regen tegelijkertijd met de wind. Het speelstuk wordt dan een stuk moeilijker!

De Dino's:

Voor een basisschool in Utrecht ben ik momenteel bezig met het maken van muzieklessen rondom de wereldoriëntatie thema's. Toevallig is dat nu 'De Ijstijd'. Ik maak lessen voor de groepen 1 tot en met 8 maar onderstaand idee is echt voor de groep 1-2. Zij willen zich vooral toespitsen op de dino's die leefden in de Ijstijd.

Eigenlijk is het precies hetzelfde als het lesidee van de storm zoals hierboven beschreven maar ik heb nieuwe plaatjes getekend! Ook hiermee gaan de kinderen aan de slag met een eigen opdracht!

Componeren groep 3/4:

Bovenstaande plaatjes kun je natuurlijk ook gebruiken in groep 3/4. Aangezien het thema daar ook de Ijstijd is ga ik ze lekker hergebruiken!

Nu doe ik het alleen niet met de hele klas maar in groepjes.

1. Elk groepje krijgt 10 kaartjes op zijn tafel: van alle bovenstaande kaartjes 2 stuks.

2. Elk groepje krijgt een hele lading met instrumenten op tafel.

3. De kinderen bedenken geluiden bij elk kaartje (dit mogen nu ook meerdere instrumenten tegelijk zijn, bijv. de tekening van de voetstap kan een harde trom zijn maar ook het geritsel van blaadjes met een regenmaker).

4. De kinderen leggen de kaartjes op een bepaalde volgorde, aansluitend bij een kort verhaal dat ze verzinnen over de dino's.

5. De kinderen oefenen hun eigen gecomponeerde opdracht.

6. De kinderen presenteren hun composities aan elkaar.

#Componeren #Onderbouwpo

350 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven