Zoeken
  • Kim Spook

Componeren met ritmekaarten


Momenteel werken wij op school over het thema 'Pluk van de Petteflet' en het idee voor deze les ontstond dan ook bij dit thema. De les is echter voor elk thema te gebruiken, als je de kaartjes maar aanpast.

Ik startte in de kring, we zijn onderstaande ritmische figuren gaan oefenen. Allemaal figuren uit Pluk: Pluk, Krullevaar, Aagje, Kraanwagen, Heen-en-weer-wolf.

De kinderen hebben de kaarten in verschillende volgordes gelegd en zo hebben we eerste kleine mini composities gemaakt. Dit alles heeft niet langer dan 10 minuten geduurd!

Dan is het tijd om zelf aan de slag te gaan. In de muziekhoek hingen A4tjes (daarop passen precies 4 kaartjes naast elkaar en komt dus overeen met 1 vierkwartsmaat) met klittenband erop (lang leven de Action!). Daarnaast stond er een bakje met ongeveer 30 kaartjes erin (de kaartjes die we hierboven al in de kring hebben geoefend). Ik heb de kinderen gevraagd welke instrumenten er in de muziekhoek moesten en toen zijn ze in kleine groepjes eigen composities gaan maken.

Vervolgens hebben ze dit in de klas laten horen.

Voor het geval jullie over een heel ander thema werken, hieronder een leeg format om zelf kaartjes mee te maken:

#Componeren

3.202 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven